Kamishibai紙芝居

Kamishibai紙芝居

Kamishibai紙芝居

De Kamishibai is een Japans verteltheater en is ontstaan in de 12de eeuw in de Boedhistische tempels. Letterlijk vertaald: papieren drama.

Dit theater kan bij u thuis langskomen op school, BSO, sportvereniging, verzorgingshuis of iedere andere plaats waar jonge kinderen een verhaal willen horen op een andere manier dan uit een (prenten)boek.

Vroeger reden de Japanse vertellers rond op een fiets waar de Kamishibai achterop stond. Wanneer de verteller klaar was om een verhaal te vertellen, klopte hij met 2 plankjes tegen elkaar. De kinderen kwamen dan snel aangelopen. Voordat het verhaal vertelt werd konden de kinderen snoepjes kopen. De kinderen die veel snoepjes kochten, mochten vooraan staan, en de kinderen die minder snoep kochten achteraan. Meestal stopte de verteller het verhaal op een spannend moment, zodat de kinderen de volgende week terug zouden komen voor het vervolg.

Met kinderen is de Kamishibai perfect! De kleintjes vinden het superleuk om zelf ook te participeren. Door bijvoorbeeld handpoppen te maken van sokken of stof overschotjes. Een verhaal schrijven en tekenen of naspelen met plaatjes.

Het verteltheater heeft verhalen uit boeken genomen die gaan over vriendschap, letters, dieren, schilderijen, seizoenen, boeven, dromen en fantasieën waar kinderen zich mee bezig kunnen houden.

Prijzen

Vanaf €29 breng ik een bezoek van ongeveer 1 uur met het verteltheater. Na afloop is er nog een mogelijkheid om de kinderen het verhaal na te laten spelen of een theater inclusief het verhaal na te maken met diverse kleurplaten of andere kunstzinnige opdrachten afhankelijk van het gekozen verhaal.

Wilt u een eigen boek laten vertellen in de Kamishibai, dan is dit mogelijk indien tijdig aangevraagd.

Voor een verjaardagsfeestje kan ter afsluiting ook het boek cadeau gedaan worden.

Voorlezen heeft een positief effect op de taalontwikkeling van jonge kinderen. Kinderen aan wie veel wordt voorgelezen hebben een grotere woordenschat en een grotere kans om goede lezers te worden dan kinderen aan wie niet wordt voorgelezen. (Adriana Bus)

Voorbeelden van enkele mogelijke verhalen over;

Een muis die op zijn eigen poëtische manier de muizen helpt om de winter door te komen. Een verhaal over de betekenis van kunst.

Of

Twee vrienden, de optimistische Kikker en de pessimistische Pad, helpen elkaar en beleven veel avonturen. Als ze samen gaan zwemmen, komen alle dieren uit het bos kijken omdat Pad zo’n gek badpak aanheeft.

Leesplezier en een mooie leesomgeving kan het lezen bij kinderen erg stimuleren. Of zoals Dr. Frank Serafini, professor in o.a. Jeugdliteratuur aan de Arizona State University zegt;

Kinderen die een hekel aan lezen hebben bestaan niet.

Er zijn alleen kinderen die het juiste boek nog niet gevonden hebben.

Even verdwijnen in het theaterkastje en meegesleurd worden in het verhaal.

Ben je er klaar voor? Voorlezen op een andere manier? Meer weten of een afspraak maken?

info@deremedialteacher.nl

Search

Meest recente berichten

Categorieën

Archief